Hoppa till innehåll →

Valitse koirallesi sopiva ruoka

Hyväkuntoisen, terveen koiran ruokkiminen on helppoa. Periaatteessa riittää, että valitset lemmikillesi sopivan ruoan sen aktiivisuuden mukaan. Valmistajia ja merkkejä on lukuisia eivätkä kaikki sovi kaikille koirille. Parhaiten silmäterällesi sopivan ruoan löydät testaamalla. Se, mikä sopii naapurin Turrelle, ei välttämättä sovi sinun karvajalkaiselle ystävällesi ja päinvastoin.

Terveen koiran ruokkiminen

Terve koira on sellainen, jolla ei ole mitään allergioita tai muita perussairauksia, joita hoidettaisiin ruokavalion ja lääkityksen yhteisvaikutuksella. Useimmat lemmikit ovat perusterveitä rekkuja, ikääntyminen tuo erilaisia vaivoja ja silloin saatetaan tarvita erikoisruokavaliota. Perusterveelle lemmikille löydät jopa marketin valikoimasta sopivaa murkinaa, mutta suosittelen kuitenkin valitsemaan hieman kalliimman ja ravitsevamman ruoan koirallesi. Markettien nappuloissa on usein sellaisia ainesosia, jotka eivät sula ja imeydy ravinnoksi. Lopputuloksena saat syöttää evästä määrällisesti enemmän kuin jotakin laadukkaampaa ruokaa ja koirasi ulostaa enemmän.

Jos lemmikkisi on työkoira, koiraa treenataan ahkerasti tai se on muutoin erittäin aktiivinen, saattaa laadukkaamman ruoan, esimerkiksi ACANA:n tai Eagle Packin syöttäminen tulla jopa halvemmaksi kuin markettimurkinan antaminen kilotolkulla lemmikin kitaan. Ainakin edellä mainittujen kohdalla voit olla varma, että koirasi saa tarvitsemansa hyvälaatuiset rasvat, hivenaineet ja vitamiinit.

Jos koirasi on ensisijaisesti seuralaisesi ja sohvaperuna, voit valita karvaiselle kaverillesi kevyempää ruokaa ja silti varmistua siitä, että lemmikin terveys ei kärsi ruokavalion vuoksi. Karvajalkaisen ystävän painonhallinta on yhtä tärkeää kuin ihmisellä, jos ei jopa tärkeämpää – ylipainoinen koira sairastuu helpommin ja sen elinikä lyhenee. Ylipaino rasittaa myös eläimen vartaloa huomattavasti, joten sitä tulisi välttää viimeiseen asti.

Erikoisruokavaliot

Joskus koira saattaa tarvita erikoisruokavaliota. Tavallaan dieettiruokakin on erikoisruokaa, sillä siinä on vähemmän kaloreita, mutta kaikki koiran tarvitsemat vitamiinit, hivenaineet ja ne paljon puhutut hyvälaatuiset rasvat. Erityisen tärkeään rooliin erikoisruokavalio nousee silloin, kun lemmikki kärsii allergiasta ja ruokavalio voi olla ainoa keino hoitaa koiran yliherkkyyttä. Tuolloin ruokavaliosta on karsittu muun muassa allergisoivat viljat. Viljattomia ruokia löytyy muun muassa Eagle Packilta ja eläinlääkärien vastaanotoilta ostettavissa olevasta Hill’silta.

Ruokavaliolla voidaan hoitaa myös munuaissairaudesta tai sydänsairaudesta kärsivän koiran terveyttä. Munuaisruokavaliossa rajoitetaan proteiinien määrää ja tällaisia matalaproteiinisia ruokia löytyy Hill’silta ja Eucanubalta. Sydänsairaan koiran ruokavaliossa voidaan joutua ottamaan huomioon monia erilaisia tekijöitä ja onkin aina parasta, jos eläinlääkäri neuvoo sinua tällaisessa tapauksessa.

Koiran ikääntyminen aiheuttaa osan edellä mainituista ongelmista, mutta vanheneminen saa lemmikin aineenvaihdunnan hidastumaan aivan samalla tavoin kuin ihmiselläkin. Siksi esimerkiksi Orijenilta löytyy seniorikoirille tarkoitettu nappularuoka. Näissä vanhemmille koirille tarkoitetuissa ruoissa on lisänä erilaisia öljyjä ja nivelten toimintaan vaikuttavia ainesosia, joiden katsotaan parantavan ikääntyneen koiran elämänlaatua. Suosittelenkin, että valitset parhaalle ystävällesi korkealaatuista ruokaa.

Publicerat i Okategoriserade