Hoppa till innehåll →

Miten pitää huolta koirasta?

Yleensä luullaan, että hyvän huolen pitäminen lemmikistä olisi itsestäänselvyys, mutta valitettavasti niin ei ole. Siksi haluan tässä postauksessani kerrata keskeisimmät koirasta huolehtimiseen liittyvät asiat.

Pennun ostaminen

Koirasta huolehtiminen alkaa siitä, että valitaan rotu, joka sopii siihen ympäristöön ja käyttötarkoitukseen, johon sitä ollaan tuomassa. Paksuturkkista ja suurikokoista, ulkokäyttöön jalostettua koiraa ei ole järkevää ottaa kerrostaloyksiöön, kun taas pieni toyvillakoira sopii sellaiseenkin kotiin hyvin.

Pentu taas tulee ostaa mieluiten rekisteröityneestä kennelistä, jolla on koiranomistajien ja kasvattajien keskuudessa hyvä maine. Näin voit varmistaa, että eläimiä kohdellaan kennelissä hyvin ja sinä saat itsellesi terveen ja rotumääritelmiä vastaavan lemmikin.Vaikka ostamalla pennun epämääräiseltä kauppiaalta saattaisi säästää huomattavia summia, ei sellaiseen pidä koskaan ryhtyä, sillä pentu on todennäköisesti syntynyt huonoissa oloissa ja emälle, joka on joutunut synnyttämään pentueen toisensa perään ja on näin aivan loppuun kulutettu. Tehtaillut pennut ovat lisäksi usein sairaita, tai niillä voi olla sisä- ja ulkoloisia tai perinnöllisiä luonne- tai rakennevikoja.

Koiralle sopivat olosuhteet

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä suurempi koira, sitä enemmän tilaa ja liikuntaa se vaatii. Muuten olosuhteista on vaikea sanoa mitään yleistä, sillä jokaisella rodulla on omia edellytyksiään, joita se vaatii voidakseen hyvin. Seuraavat seikat koskevat kuitenkin ihan jokaista koiraa.

Koiralla tulee aina olla saatavilla puhdasta vettä ja sillä tulee olla nimetty oma rauhallinen ja puhdas makuusija, jonka se tietää omakseen. Koiran tulee saada levätä omalla paikallaan rauhassa ilman tarpeetonta herättelyä ja muita häiriöitä, mikä on syytä opettaa myös perheen lapsille.

Koiran varusteet, kuten pannat, valjaat ja hihnat, on pidettävä puhtaina ja ehjinä, jotta ei synny vaaratilanteita. Myös koiran astiat on pestävä päivittäin. Lelujen, vilttien ja muiden koiran tarvikkeiden säännöllinen puhdistaminen on myös tärkeää. Omien koirieni olosuhteista saat käsityksen postauksesta Tutustu koiriini.

Liikunta ja aktiivisuus

Koirat ovat aktiivisia eläimiä, jotka turhautuvat ja alkavat käyttäytyä ihmisen näkökulmasta katsottuna huonosti, jos niille ei anneta mahdollisuuksia liikkua ja käyttäytyä rodulle ominaisella tavalla.Koiran vaatima liikunnan määrä riippuu paljon sekä rodusta että yksilöstä. Myös lemmikin ikä vaikuttaa. Kuitenkin on syytä lähteä siitä, että se vaatii kunnollisen lenkin pari kertaa päivässä ja pari pienempään tarpeilla käymistä niiden lisäksi.

Pelkkä lenkkeily ei kuitenkaan riitä koiran aktivoimiseksi etenkään, jos sillä ei ole mahdollisuutta juosta vapaana tai tavata toisia yksilöitä. Erilaiset rodunmukaiset omistajan ja koiran yhteiset harrastukset, kuten agility, pelastuskoiratoiminta tai terapiakoiratoiminta, ovat hyviä tapoja järjestää koiralle ohjelmaa.

Koiralle on hyvä järjestää tekemistä myös siksi ajaksi, jonka se viettää yksin kotona, vaikka se todennäköisesti nukkuukin suurimman osan siitä ajasta. Puruluut ja lelut, joista ruoka täytyy ”kaivaa” ulos, ovat hyviä tähän tarkoitukseen.

Publicerat i Okategoriserade