Hoppa till innehåll →

Miksi juuri villakoirat?

Villakoiraa pidetään usein virheellisesti hienostelevana, hankalana ja paljon vaativana koirana. Tämä käsitys on varmasti syntynyt pitkälti niiden omistajien ominaisuuksien perusteella, sillä villakoirasta tuli melko pian sen jalostamisen jälkeen kaupungissa asuvien hienostorouvien suosikki, jota käytettiin ja käytetään yhä lähinnä emännän koristeena.

Käsitys villakoiran pitämisen vaikeudesta on saattanut syntyä myös siksi, että sen turkki on erittäin vaativa, jos lemmikkiä haluaa käyttää näyttelyssä tai muuten pitää klassisesti trimmattuna. Mikään ei kuitenkaan velvoita omistajaa klassiseen muottiin, vaan tämä nelijalkainen on hauskaa ja eläväistä seuraa. Kaiken lisäksi se on oikein somakin myös melko lyhytkarvaisena ja ilman traditionaalisia tupsuja.

Villakoira itse on kaikkea muuta kuin kaunis hienostelija! Se on viisas, toimelias ja aktiivinen koira. Sen parhaita ominaisuuksia on sen loistava kyky tulla toimeen erilaisten ihmisten ja toisten eläinten kanssa. Se sopii niin lapsiperheisiin kuin yksinäiselle vanhuksellekin, mikäli tämä vain on riittävän hyvässä kunnossa tarjotakseen lemmikilleen riittävästi tekemistä ja liikuntaa.

Villakoira on myös hämmästyttävän monipuolinen lemmikki, sillä suuren ja keskikokoisen villakoiran kanssa voi vaikkapa metsästää. Agilityyn se sopii loistavasti ja terapia- ja kaverikoirana se on ihmisystävällisen luonteensa vuoksi vertaansa vailla.

Koirien huolenpidosta kertovasta artikkelista löydät paljon varmasti paljon esimerkkejä siitä, miksi juuri villakoira on hyvä aktiivisen ihmisen lemmikki.

Villakoirat ovat terveitä ja luonteeltaan moitteettomia

Villakoirat ovat rotuna varsin terveitä. Niihin ei ole jalostamisen myötä kehittynyt ikäviä periytyviä rakennevikoja, mutta jos haluaa olla aivan varma, että lemmikki on mahdollisimman varmasti terve, kannattaa suosia keskikokoisia yksilöitä. Isoksi ja pieneksi jalostaminen on aina pieni riskiä lisäävä tekijä, vaikka niiden kohdalla riskitekijät on onnistuttu välttämään varsin hyvin.

Villakoiran luonnekaan ei ole kärsinyt jalostuksesta, vaan se on säilyttänyt seurakoiralle erinomaisesti sopivan iloisen ja luottavaisen perusasenteensa elämää kohtaan. Yksilöillä ei mainita olevan mitään juuri tällä rodulle ominaisia luonteen vikoja, jotka rajoittaisivat sen käyttöä seura- ja näyttelykoirana, mutta siitä huolimatta niitä tulee kouluttaa kuten kaikkia koiria.

Jos villakoiraa ei kouluteta ja sille ei osoiteta sen paikkaa laumassa asiaan kuuluvalla, rohkaisevalla ja oikeaa käytöstä palkitsevalla tavalla, saattaa jopa pienestä toyvillakoirasta tulla varsinainen tyranni. Se ei kuitenkaan ole lemmikin, vaan omistajan vika.

Toyvillakoira

Toyvillakoira on lemmikkinä aktiivinen ja utelias. Se ei totisesti ole nimestään huolimatta mikään lelu, mutta mainion leikkikaverin rohkeasta ja reippaasta yksilöstä kyllä saa. Se myös jaksaa pienestä koostaan huolimatta tehdä pitkiä lenkkejä ja sopii siksi myös aktiivisen ulkoilijan lemmikiksi.

Villakoiria kutsutaan myös puudeleiksi, mutta minä en siitä nimityksestä pidä. Sanana puudeli tuo mieleeni hienostorouvan, jonka käsivarrelta kurkistelee koristeellinen ja hemmoteltu pikku villakoira, jolle ei juuri tarjota aktiviteettejä ja sen todellisen luonteen mukaista elämää.

Publicerat i Okategoriserade