Hoppa till innehåll →

Koiran kouluttaminen

Koiran kouluttaminen yhteistyökykyiseksi yksilöksi on tärkein tehtäväsi koiran omistajana. Hyvän pohjatyön tekeminen kannattaa, sillä karvainen ystäväsi on mitä mainioin harrastuskaveri, kun sen osaamiseen on panostettu. Nelijalkaisen kouluttaminen on myös antoisaa – et ainoastaan opi tuntemaan lemmikkiäsi paremmin, vaan voit oppia myös jotakin uutta itsestäsi.

Tottelevaisuuskoulutus

Tottelevaisuuskoulutus on pohja, jolle kaikki muu työ nojaa. Sen ei tarvitse olla kisaluokkiin asti menevää kouluttamista, vaan arkitottelevaisuuden opettamista, joka on koiran tärkein koulutus. On mukavaa liikkua sellaisen karvaisen kaverin kanssa, johon voi luottaa kaikissa tilanteissa. On tärkeää luottaa siihen, että lemmikkisi tulee luoksesi sitä kutsuessasi, vaikka häiriötekijänä olisi millainen houkutus tai että koirasi ei vedä remmissä sinua pitkin pusikkoja ja kuraojia. Arkitottelevaisuuden ollessa kunnossa voi koiran kanssa liikkua huolettomin mielin missä tahansa ja lähteä harrastamaan vaativampia lajeja. Tämä osuus on yleensä kaikkein palkitsevin, koska on hauska seurata koiran kehitysvaiheita. Jopa lemmikin ”murrosikä” on mielenkiintoinen – aiemmin tottelevainen pentu voi olla yhtäkkiä koipea nostava, korvaton uroksen alku. Luokse tulemisen sijaan se saattaa lähteä hölköttelemään täysin vastakkaiseen suuntaan tai tulle lähelle omistajaa ja pompahdella karkuun pienestäkin yrityksestä ottaa sen pannasta kiinni.

Erikoistaitojen kouluttaminen koiralle

Koiralle voi opettaa lähes mitä tahansa, kun oppii tuntemaan oman lemmikkinsä. Kun tiedät, millaiset asiat kiinnostavat koiraasi, saavat sen motivoitumaan suoritukseen ja mikä toimii parhaana palkkiona, on opettaminen lähinnä viitseliäisyyttä vaativaa. Toiset rodut ovat helpompia opettaa kuin toiset.

Esimerkiksi villakoirat ovat erityisen älykkäitä ja nopeita oppimaan erikoisempiakin temppuja. Tämän vuoksi niitä näkee usein sirkuskoirina – ne omaksuvat salamavauhtia halutut temput ja toistavat ne virheettömästi. Temppujen lisäksi lemmikin voi kouluttaa toimimaan myös työkoirana, esimerkiksi eksyneiden etsimiseen käytetään haku- tai etsintäkoiria ja raunioihin hautautuneita osaavat etsiä rauniokoirat.

Harrastan koirani kanssa hakua – siinä on etsittävä henkilö, jota voidaan kutsua myös maalimieheksi, piiloutuu tietylle alueelle. Sen annetaan haistaa maalimiehelle kuuluvaa vaatekappaletta tai esinettä ja koira hakee ilmajäljen avulla piiloutuneen henkilön. Tämä on lemmikille hauska leikki, sillä maalimies palkitsee koiran ja yleensä se pääsee leikkimään löydön jälkeen hetkeksi. Tätä taitoa voidaan kuitenkin hyödyntää tosielämässä vaikkapa eksyneen marjastajan etsimiseen.

Tuorein hakutreenimme oli reilu viikko sitten. Sää oli kurja – rännän sekaista lunta satoi, metsä oli märkä eikä oikeastaan mitenkään valoisakaan. Hakukoirakkoja oli meidän lisäksemme neljä muuta. Sääolosuhteista huolimatta lemmikkini olivat erityisen vauhdikkaalla päällä ja etsi meille ennestään vieraan maalimiehen motivoituneena. Tällä kertaa edes toiset koirakot eivät häirinneet luppakorviani.

Kaiken kaikkiaan onnistunut haku oli mukava palkita uudella vetolelulla ja muutaman herkkunappulalla. Itseni palkitsin hyisessä säässä ulkoilusta ja harrastamisesta kuumalla saunalla ja sen jälkeen kupilla kuumaa kaakaota ja rentouttavalla illalla kasinopelien parissa.

Publicerat i Okategoriserade